top of page

Český Krumlov

Krumlov je za normálních okolností jedna velká past na turisty všeho druhu, která patří do série k Bruggám a Benátkám. Korona sebou přinesla ale jednu velkou výhodu v podobě poloprázdných uliček. Takže jestli máte možnost, určitě tam co nejdřív vyražte. Pokud to navíc zvládnete mimo víkend, vylidněnej Krumlov je jistota.


Pondělí 15. 6. 2020,

Tom dostal k vánocům voucher Amazing places, kde je spousta ověřenejch tipů na super ubytování, který si pak můžete koupit přes Booking nebo přímo na webu hotelu. My jsme vybrali hotel Largo v centru Krumlova, kde je pohoda, všechno blízko a krásnej podkrovní pokojíček včetně dětský postýlky.


Protože je to oficiálně naše první dovolená s Marjánkou, tak můj level nadšení nezná mezí a v poskakování všude okolo mi brání jen fakt, že mám sedm kilo živý váhy připnutý v nosítku na břiše. Pořád je to mimochodem určitě lepší než kodrcání s kočárem po kočičích hlavách, kterejch je Krumlov plnej.




Dáváme kafe v kavárně Kolektiv a jdem na zámek. Výhledy široko daleko a zámecká zahrada bez lidí. Jedinej, kdo není asi úplně nadšenej jsou medvědi v hradním příkopu, ale to už k tomu asi holt patří. Podvečer na pivo jak dělanej a my jdem do pivnice Depo. Sice to není žádnej velkej gastronomickej zážitek, ale pivo, utopence a hermelíny maj skvělý a zahrádku u parku taky!



Úterý 16. 6. 2020,

Dcera natěšená stejně jako maminka, na dovolený nemůže dospat. Naneštěstí narozdíl od maminky, která by dospala celkem ráda. Kdo by to byl řek, že budeme jednou čekat jak na smilování boží, až se otevřou brány hotelový snídaně.


Protože ještě s Tomem oba trochu spíme, rozhodnem se probudit po cestě na Křížovou horu, kde je prej pěkná vyhlídka. Po Tomový otázce, jestli si neberu ani kabelku, zamachruju latinskym příslovym Omnia mea mecum porto neboli Všechno své nosím s sebou, abych to jediný, co s sebou mám, tedy elektronickou kartu od pokoje, mohla na procházce ztratit.


Tentokrát nese Marjánku Tom a venku je jak v sauně. Protože maj po výšlapu zpocený břicha oba dva, jdem se převlíknout, ale bez karty od pokoje to dost dobře nejde. Hotel během všedních dní zatím funguje v omezenym provozu a vzhledem k tomu, že personál je z Budějic a Mariánka řve jak tur, jde trochu do tuhýho. Nakonec nás zachrání chlápek z vedlejšího penzionu, kterej ví, kde jsou náhradní karty. A já doufám, že pokuta nebude nijak závratná.




V gastromapě Lukáše Hejlíka se píše, že v Krumlově je ohlušující gastroticho a v jeho doporučeních je areál Svachovka asi čtyři kilometry od Krumlova. Je to golf resort s trochu posh atmosférou, což se asi od takovýho místa čeká. V okolí se žádný velký túry dělat nedaj, protože byste mohli dostat míčkem do hlavy, a na záchodech v restauraci hraje imitace ptačího zpěvu. Ale vařej dobře. Kromě restaurace je tu taky pivovar Glokner, destilerka na whisky, čoko klub (?!), kde asi vyráběj tu vlastní čokoládu, lázně a bůhvíco ještě. Protože nám z toho jde hlava kolem, vyrážíme radši zpátky do našeho krumlovskýho hoodu.



Při naší poslední návštěvě Krumlova jsem poměrně detailně zkoumala místní bar Apotheka. Vzhledem k tomu, že byl navíc Silvestr, tak si závěr moc dobře nepamatuju, co ale vim je, že vám udělaj všechny možný drinky na přání a vždycky jsou moc dobrý. To platí pořád, jen s množstvím drinků je to tentokrát jinak. Největší party má dneska naše holčička, která je vyspinkaná do růžova z celodenního nošení. Paří skoro do půlnoci, kdy se konečně nechá uchlácholit, že zejtra je taky den.



Středa 17. 6. 2020,

Pokud to budete mít aspoň trochu po cestě domů a budete si ji potřebovat z nějakýho důvodu rozdělit na víc částí, například kvůli neutěšitelnýmu řevu dítěte, musíte si dát jídlo na Statku U Roubený studny. Je to zároveň farma, kde chovaj všechny možný domácí zvířata a pěstujou kdeco. Většina toho, co dostanete na talíř, je z jejich vlastních zdrojů a je to totální dobro. Fakt. Takže celkově dost boží výlet a my valíme domů!

 

Místa a tipy pohromadě:

Pokud se zdržíte dýl než jeden den, vyplatí se koupit si parkovací lístek v informacích na náměstí spíš než v parkovacim automatu. Prvních 40 minut na parkovišti je zdarma.


Ne všechny podniky mají v týdnu otevřeno, doporučuju to checknout předtím než se tam vydáte.


Kolektiv je kavárna přímo v centru Krumlova s dobrym kafem, dezertama i sezením venku.

Super kafe si můžete dát i v Pražírně Ideál. Venku maj kávový pytle, na kterejch se dobře válí a uvnitř milou obsluhu.

Kavárnu Masná 130 jsme nechytli otevřenou, ale pějou se na ní ódy všude možně.


Před pár týdny otevřeli v Krumlově nový bistro Topinka. Krásnej interiér, meníčko a veranda s výhledem na Vltavu. Za ztrátu vidličky, která zahučela mezi žbrdlením, dostaneme sice skoro políček, ale jinak je to tam moc fajn.



Nonna Gina je pizzerie, kde maj fajn italský pizzy od Itala s dobrym strategickym místem v centru.

Pivnice Depo má dobrý pivo a snacky k němu a hezkou zahrádku v parku.

U dwau Maryí je trochu turistická atrakce, ale ryby maj náhodou dobrý.


Apotheka je bar v centru a je udělanej z bývalý lékárny. Maj tam super barmany a drinky.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page