top of page

Bruggy

Benátky severu. Belgický pivo. Wafle. Hranolky. Čokoláda. Film V Bruggách. Co dál?

Někdo říká, že Bruggy jsou návštěva na jeden den. Jeden Anglán, co prodává v Bruggách bizardní figurky a metalácký trička zase říká, že je tam 16 let, a pořád objevuje nový místa. Vlámsky se sice zatim nenaučil, ale hospody má naučený nazpaměť.


Středa 10. 4. 2019, #day1

Pokud nemáte rádi moc lidí na jedný hromadě, je lepší dorazit do Brugg v týdnu. Ulice jsou liduprázdný a kdybych za sebou netáhla ten kufr na kolečkách, tak si skoro přijdu jak v 15. století. Tour de bar vykopáváme v nejstarší hospodě ve městě, což by tady moh říct každej, ale tahle je navíc dost fajn. Jmenuje se Café Vlissinghe. Vařej si vlastní pivo a maj skvělou rybí polívku a klobásy.


Naše Airbnb jen pár metrů od Rozenhoedkaai, kde je most přes romantickej kanál, historická brána do města a stará smuteční vrba. Vypadá to tady jak v pohádce bratří Grimmů, až na ty turisty vyhřívající se na zahrádkách okolo.


V Bruggách se musí jíst wafle. Tak to prostě je. Nemá smysl s tím bojovat. První várku dáváme v Old chocolate house. I když jsou Bruggy malý, třináct kiláků nachodíte jak nic, navíc po těch přídělech cukru se to chodí samo.


Na Katelijnestraat je kromě dalších nákupních pokladů taky obchod Bierpaleis s pivníma regálama až do stropu a navátou obsluhou vzadu u pípy. Na začátek večera místo jako dělaný. Další zastávka je v baru Beers Yesterday’s world s majitelem, kterej si tam pouští vytuněnej playlist a ztrácí se mezi miliardou prapodivnejch artefaktů z časů dávno minulejch. Kromě baru je to totiž taky vetešnictví. Zakončujeme to v podniku La Garre, kterej než najdeme tak skoro vystřízlivíme, protože vchod do miniaturní pasáže je maskovanej jak nádraží z Harryho Pottera. Vzhledem k tomu, že jedno belgický pivo se rovná asi třem Plzním (aspoň mně to tak přijde), tak si dáme poslední dvě a cestu domů si následně ani jeden nepamatujem. Na první den dobrý :)


Čtvrtek 11. 4. 2019, #day2

Protože čim líp se nasnídáš, tím víc piv vydržíš, tak výběr místa nepodceníme. Nejlepší snídani v Bruggách dostanete v Sanseveria Bagelsalon. Bude se o vás starat vysmátej týpek, kterej svůj život zasvětil bagelům a tomuhle místu.


Na kraji Brugg jsou čtyři velký dřevěný větrný mlýny s krajinou jak v Hobitíně. Jeden z mlýnů je pořád funkční a místní nadšenci mu pravidelně roztáčej vrtule a udržujou ho v chodu. Místo mouky tady teď melou peněženky turistům, kteří se za drobný poplatek můžou podívat dovnitř.


Pokračujem podél kanálu dál do Minnerwater parku. Kousek odtud je nádraží, na který autobusy sváží početný skupiny Japonců. Ty si tu jako ve snu fotí každou rozkvetlou kytičku a nekoukaj napravo nalevo. I když je asi 8 stupňů, kvete tady kdeco a nejkrásnější je rozkvetlá louka s petrklíčema uvnitř kláštera Begijnhof. Českej překlad tohohle místa je Dvůr bekyní a ať už ta bekyně znamená cokoliv, dneska tam žijou jeptišky a nesmí se tam hulákat.


Kousek od kláštera je pivovar Halve Maan, kde vařej místní pivo. Odpoledne se vezem na turistický vlně a jdem se vyfotit na terasu Radnice na Markt náměstí, kde je to kýč jak bič. Když se náměstí k večeru vylidní, tak se tu člověk cejtí jak ve filmu V Bruggách od Martina McDonagha. S tim rozdílem, že tady nejsou ani trpaslíci, ani padající lidi ze zvonice Belfort a jediná krev, na kterou narazíte, je ta svatá v bazilice Holy Blood. Naštěstí.


Večer ještě zmáknem pizzu v Otomatu, což je sice moc pěkný moderní místo s hipsterskejma vitrážema u vchodu, já si ale bohužel vždycky vyberu nějakej nesmysl, kterej se nedá jíst. Tentokrát je to veganská pizza na který jsou syrový žampiony a mrkvovej základ místo tomatovýho. No. Není každej den posvícení, žejo :)



 

TIPY A MÍSTA POHROMADĚ:

Z beglického letiště Charleroi do Brugg jezdí vlak, ale často se stane, že na let navazuje autobus, kterej najdete hned před letištěm. Obojí ale jezdí jednou až dvakrát za hodinu.

Když chcete jet autobusem, mrkněte na FLIBCO. Jízdenka se dá koupit přímo na letišti, na cestu zpátky si ji kupte online.


Přes AirBnb se dá najít spoustu hezkýho ubytování přímo v historickym centru. My bydleli kousek od Rozenhoedkaai a jako výchozí bod to bylo ideální.


Sanseveria Bagelsalon je podle mě nejlepší místo na snídani v Bruggách. Bagely mají na slano i na sladko a od nadšený obsluhy k tomu dostante na rozloučenou homemade sušenku.

That’s Toast je místo, kde si můžete dát snídani v jakoukoliv denní hodinu a veze se na vlně hipster snídaní s vajíčkama a avokádem v hlavních rolích.

V Blackbird jsme sice nebyli, ale podle recenzí to je taky jedno z fajn míst. Jen si tu o víkendu bez rezervace nesednete.


Bierpaleis je napůl obchod, napůl bar. Jsou tam regály s pivem až do stropu a se dá koupit jakýkoliv pivo na čepu i v lahvi.

Beers Yesterday’s world je bar s vetešnictvím a kromě podivnejch artefaktů tady maj dobrý pivo a playlist.

La Garre je hospoda, kde je pořád plno a mají tam dobrý pivo i atmosféru.


Café Vlissinghe je prý nejstarší restaurace v Bruggách. Vaří si tam vlastní pivo, maj skvělý polívky a klobásy.

V The potato bar si můžete vytunit hranolky kromě obyčejných toppingů například lanýžovou majonézou a dalšíma prasárnama.

L’estaminet je místo, kde dobře vařej a o půlnoci se restaurace změní v bar, kterej má oteveřeno až do čtyř do rána, což se v Bruggách jen tak nevidí.

t’Risico je místňáckej podnik. Dobře vařej a na čepu maj zabijácký pivo.


Newplacestobe.com je stránka, která doporučuje nový zajímavý místa v Belgii. Zatím sice bohužel není v angličtině, ale jako inspirace kam jít, se hodí.


House of Waffles je dobrá waflárna, kde si můžete dát wafli uvnitř nebo take away.

The Old chocolate house má obrovský porce a krásnej starej interiér.

Li-O-Lait je jedno z mála míst, kde mají dobrý filtrovaný kafe.


Fotky byly pořízeny foťákem Fujifilm X100F tím nejlepším fotografem na světě. Tomovy fotky z Brug najdete tady. <3


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page