top of page

Tenerife: Santa Cruz

únor 2024

Do hlavního města Tenerife jsem se chtěla mrknout už nějakou dobu. Bohužel v den naší návštěvy ho zrovna omrkávali i zemědělci na traktorech. Stačilo nám jen jednou blbě odbočit a uvíznout s nima na krásnejch 45 minut. Tom si za volantem procvičil základy meditace, já se stihla španělsky naučit v Duolingu celou kapitolu s názvem “Describe how you feel” a Mája to prospala i přes všudypřítomný troubení.



Santa Cruz asi nebude moje nejoblíbenější město na světě, i přesto je tam ale spousta skvělejch míst k vidění. Odstartovali jsme to procházkou po 12hektarový botanický zahradě Palmetum, kde jsou palmy ze všech koutů světa. Na tomhle místě je fascinující, že zahrada vyrostla na skládce odpadků, která se tam ještě v roce 1990 tyčila z moře. Kdyby šlo tohle udělat s každou skládkou, svět by byl trochu hezčí místo.




Po tom, co Máju párkát odradíme od pojídání toxickejch bobulí z některejch druhů palem, vyrazíme dál k aquaparku od Césare Manriqueho. Ten zasvětil svůj život proměně Lanzarote v designovej skvost a jeho kousky najdete i na dalších z Kanárskejch ostrovů.



U Auditoria, který se podobá Opeře v Sydney si každej najde to svoje. My s Tomem ho obdivně obcházíme, Mája ho celý dokola objede ručičkama a kdyby mohla, tak ho dokola i olízne. Po vypotřebování lahvičky dezinfekce pokračujem dál na námořnický hřiště u Plaza de España. Jsou z něj vidět zaoceánský mastodonti v přístavu, má trampolínu, ztroskotaný koráby, mosty potřebný k vyloďování i mega skluzavku.



Vzhledem k tomu, že jsem zatrhla oběd, protože jsem po našem setkání s traktoristama nesměla ztrácet další čas, osazenstvo začalo postupně odpadávat. Záchranný tapas si dáváme v pohodovym baru De Bocados a pak mám vyhlídnutý ještě Tasca De Pincho en Pincho. Pinchos je španělská obdoba našich chlebíčků, jen mnohem kreativnější. To může bejt lehce na škodu, protože kombinaci bramborovýho salátu se šunkou a s vajíčkem se občas jen tak něco nevyrovná.



__________________


Další tipy:


Pláž Las Teresitas - kousek od Santa Cruz je pláž s bílým pískem navezeným ze Sahary. Je krytá kameny, takže jediný vlny, na který narazíte budou ty od turistů posilněnejch Mojitama z plážovejch barů. Když jsme tam byli naposledy, jeden z nich tam kopal hradní příkop tak hlubokej, že se z něj soudě podle množství vypitejch koktejlů pak dostával pár dní.


Parque Municipal García Sanabria je krásnej městskej park, ideální na piknik nebo aspoň drink.


Mercado Ntra. Seňora de África je vyhlášená tržnice.


Všechna místa včetně dalších tipů najdete taky na mý sdílený Tenerife mapě.





0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page