top of page

Olomouc

Aktualizováno: 14. 8. 2021

Náš dlouho odkládaný výlet do Olomouce se stal skutečností. V cestě nám nestál Covid, jen dálnice D1, ruská ruleta český infrastruktury. V mym článku sice nenajdete tolik barů, kolik bych si představovala, ale o to víc tipů, jak Olomoucí proplout s batoletem a sem tam si to i užít!

Long Story Short

červenec 2021

Místa, na který se dá spolehnout, když to nejvíc potřebujete, jsou v appce Lukáše Hejlíka. Po dvou a půl hodinách na dálnici D1 s batoletem, který z toho spalo jen 30 minut, to jsou opravdový poklady. Kousek za Brnem u Vyškova je sjezd z dálnice na vesnici Luleč, která disponuje prvorepublikovým koupalištěm Libuše a bistrem jak víno. Kromě super kuchyně, kterou by člověk na takovým místě nečekal, je tu i velký dětský hřiště, lampiony a vytříbenej country playlist. Jako by se tu zastavil čas, ale v dobrym slova smyslu a na obědovou pauzu pro vybzikaný řidiče i spolujezdce je to ideál!


Dalším opěrným bodem naší cesty jsou doporučení od Amazing Places. Hotel Miss Sophie’s je v centru Olomouce a krásnější ubytování by si člověk mohl jen těžko přát. Je to designovka jako blázen a místo plný hezkejch protikladů. Džbán s umyvadlem na oplachování, jak ze starejch časů, na kterej se člověk může jen zasněně dívat z moderní skleněný sprchy. Sejf ve starožitný almaře, kde se Marjánka zavírá, aby měla klid na kódování. Strmý schody bez výtahu, ale pokoj s výhledem na západ slunce nad voňavou zahradou. To chceš.


Miss Sophie's Olomouc

První dny na dovolený mám nejradši, člověk neví, co ho čeká, ale ví, že ho toho čeká hodně. Na kafe a rovnou i večeři jdeme do vyhlášenýho Long Story Short, kterej je od nás coby kamenem. Já jsem v euforický náladě, Marjánka večeří porci tak velkou, že by se za ni nemusel stydět dospělej chlap a Tom si dává super piva na rozjezd.



Jdem se pak podívat jen kousek dál ke starými letnímu kinu, kde kromě veselejch koz, maj taky veselou obsluhu, dětský hřiště a pivo stejně dobrý jako v Long Story Short. Je tam pivní zahrádka a dalo by se tam sedět celej večer, my jdem ale procházkou do Bezručových sadů, kolem Palackýho Univerzity a hradeb. Kdybychom nevstoupili do cesty olomouckejm postarším matadorům na kole, který nás vyhlásili, že jim chodíme po cyklostezce, bylo by to dokonalý. Tom zamumlá něco o prdeli, pánové se na těch herkách otočej a už to vypadá, že dostaneme do huby všichni včetně Marjánky.


Olomouc

Naštěstí to dobře dopadne a my se dostáváme na Dolní náměstí, kde nás čeká objev dovolený v podobě Olodvorku, alias hipsterskýho vnitrobloku. Romantickej vrak auta se světýlkama, skvělý pivo z minipivovarů, koncerty neznámých interpretů a lidí, tak akorát, aby to udělalo atmosféru. Nejsme tady naposled.


Olodvorek

V Miss Sophie’s kavárně si ráno dáváme na zahrádce snídani jak páni. Je potřeba mít pořádnej základ, na oběd totiž jdeme do restaurace Entrée a nevíme, co nás tam čeká.


Miss Sophie's Olomouc

Fine dining experienece s batoletem může totiž bejt poměrně adrenalinovej sport. Nikdy nevíte, jestli to všichni přežijete. Naše holčička si po cestě dává šlofíka a já doufám, že jí to vydrží alespoň do hlavního chodu. Pro jistotu si vybereme jen tříchodový menu, což se záhy ukáže jako moudrý rozhodnutí. Marjánka se probouzí s vytřeštěnejma očima, heknutím a předpažením ve stylu Drákuly, co se zvedá z rakve. Lepší entrée už nemohla ani udělat. No takhle. Zážitek to tam byl. Jak udělat z fine diningu fast food jsme si vyzkoušeli moc pěkně. Restaurace je to dobrá, ne, že ne. Ale mám pocit, že je trochu přeceňovaná. A ano, beru v potaz to, že jsem měla na každý chod asi tak 5 minut, ale jídlo bylo dobrý, ne úžasný. Interiér by potřeboval novej vítr do plachet. Myslím, že před pěti lety to byla pecka a teď je to fajn.


Entrée

Marjánka nám to dává odpoledne pěkně sežrat - asi kdybychom náhodou nebyli dostatečně najedený. Místa a aktivity musíme měnit tak po deseti minutách a celý to zakončuje úprk z kavárny Café La Fee, rozplácnutí na dlažebních kostkách a slupnutí kamínku jen tak, všem navzdory. Zachraňuje nás už podruhý Olodvorek, pivo a mír.


Olodvorek

Další den brouzdáme po městě a kolem katedrály sv. Václava. V centru je jedna hezčí kavárna než druhá a na oběd to zapíchneme v Konviktu. Schovaná restaurace ve vnitrobloku, kterých je tu mimochodem snad víc než v Praze. Nekecám.


Odpoledne se jedeme mrknout na Svatej Kopeček, kterej je kousek za městem. Na Svatým Kopečku je taky ZOO a nápad jet právě tam, maj evidentně všichni z širýho okolí. My jdeme ale k bazilice, odkud je výhled snad do celýho světa a jsou tam místa na piknik jak dělaný. Já se na dece snažím zinscenovat rodinnou fotografii. Bohužel moji dva parťáci to nadšení nesdílí, Marjánka žere klíče od auta, sundává boty a rozebírá foťák na součástky. Tom se snaží ho dávat zase dohromady. Nakonec se všichni zpocený až na zadku vyfotíme a jedem radši zase zpátky do Olomouce na kafe, večeři a nocí po D1 domů. Bylo to intenzivní a krásný!


P. S. Další místa i tipy včetně odkazů najdete na konci článku :*



______


MÍSTA A TIPY POHROMADĚ:


Bary

Olodvorek je náš největší objev a místo, kde vám bude dobře. Můžete tam zajít na koncert nebo jen tak na pivo. Je to vnitroblok na Dolním náměstí a stojí za ním provozovatel Ololodí, který brázděj řeku Moravu a na který taky můžete vyrazit.


Letňák Olomouc má všechno, co potřebujete. Pivní zahrádku, dobrý pivo, dětský hřiště, kozy v chlívku.


Restaurace

Long Story Short. Pokud budete v Olomouci, tak sem musíte! A to ať už na Espresso tonik nebo na Kuře na paprice. Ať si dáte cokoliv, dobře uděláte. Long Story Short má super restauraci, venkovní gril i kavárnu.


Konvikt je další poklad, kde maj super zahrádku ve vnitrobloku i designovou restauraci uvnitř a výborně vaří. Brunchový menu mimochodem vypadá taky dost dobře.


Cà Phê District je fakt dobrá vietnamská restaurace se zahrádkou, kde jinde než ve vnitrobloku. Mimochodem taky s pískovištěm, bábovkama a dalšíma dětskejma proprietkama.


Pokud se rozhodnete jet na Svatej Kopeček a dát si tam piknik, tak v Coffee Library v centru Olomouce si můžete pronajmout a naplnit piknikovej koš čím je vám libo.


Kavárny

Café La Fée je příjemná kavárna v centru s hezkou zahrádkou ve vnitrobloku a dobrejma quichema.


Pokud jedete do Olomouce s dětma, možná uvítáte Kavárnu V lese, která je taky v centru a má dětskou hernu i dobrý kafe. Když jsme tam byli my, neměli funkční zahrádku, takže je to tip spíš do nepříznivýho počasí.


Café na cucky je kavárna přímo na Dolním náměstí se zahrádkou a dobrým kafem. Když budete mít čas na kulturu, můžete tam zajít i do divadla.


Ubytování

Myslím, že se nedá bydlet v hezčím hotelu než je Miss Sophie’s přímo v centru. Pokud v hotelu nahlásíte, že o nich víte díky Amazing Places, máte nárok na extra snídani navíc.


Parking

Pokud přijedete mimo víkend a autem, jsou všude v okolí parkovací hodiny, kde se musí platit parkování každou hodinu. Kousek od hotelu je ale parkovací dům, kde to řešit nemusíte, můžete tam stát 24 hodin v kuse a nestarat se o posílání smsek.



Long Story Short

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page