top of page

Koh Lanta a Pabuk

Ostrov Ko Lanta není v porovnání s Phuketem tolik turistickej a daj se z něj dělat výlety na malý ostrůvky kolem. Ko Lanta samotná je dost pohodová, má hezký pláže i dobrý restaurace. Jestli si chcete půjčit skútr nebo motorku a ještě jste na nich v Thajsku nejeli, je Ko Lanta ideální místo, kde s tím začít.


Čtvrtek 3. 1. 2019, #day7

Brzo ráno opouštíme Phuket City a vyrážíme na Ko Lantu. Mezizastávka je na Ko Phi Phi, kde se natáčela slavná Pláž a kde se teď kalí jak o život. Tak moc, že slavnou Maya Bay z filmu museli kuli znečištění na neurčito zavřít. Lidi, co s náma jedou, vypadaj, že zrovna z nějaký party vypadli, a moc jim to nezávidim. Moře je nějaký divoký a thajskej námořník se snaží na tý kocábce vyhrabat pro jednoho chudáka Kynedril ze skříňky, která mu při otvírání zůstane v ruce.


Při dojezdu do přístavu Ban Saladan na Ko Lantě už jsou vlny fakt velký a prší jak blázen. Berem tuk tuk a vychytáme kluka, jehož stroj už je napůl rozpadlej. Protože jsou napůl rozpadlý i silnice, kdy se střídá rozbitej asfalt s prašnou cestičkou, tak dostává to vozítko solidně zabrat. Pokaždý, když to s náma hrcne tak, že málem prorazíme hlavama střechu, na nás týpek hodí provinilý oči asi jako štěně, který doma rozkousalo sedačku. Snaží se to revanžovat hlasitejma arabskejma songama, který ale při každym druhym výmolu stejně přestávaj hrát. Když se blížíme do našeho hotelu na začátku džungle, musíme se všichni předklonit nad přední kolo, abychom poslední kopeček vyjeli, ale je to marný, každej tuk tuk má prostě svoje hranice.


Když se dopachtíme k hotelu Siam Lanta, dozvídáme se od Safiny, manažerky hotelu, že se sem žene tropická bouře Pabuk, takže se vysvětluje to podivný počasí. Prej tady má bejt oko bouře, tak si radši moc nepředstavujem, co to znamená, a jdem se najíst. Ko Lanta je ostrov thajskejch muslimů a taky Skandinávců a kdyby se sem nehnala ta apokalypsa, byl by to uplnej ráj. 🤦‍♀️🌊🌪


4.–6. 1. 2019, #day8#day10

Pabuk se na poslední chvíli naštěstí pro nás rozhod změnit směr a bere to přes Ko Samui. Zprávy jsou jak jinak než katastrofický, u nás naštěstí jen fouká tak, že to nadzvedává ty hubenější Thajce a prší fest. Je to prej první tropická bouře mimo monzunový období za posledních 30 let. Turisti v postižených oblastech se evakuujou a elektřina vypadává. Není se čemu divit – když vidíte to vedení, tak nechápu, že funguje i v bezvětří. Letiště v Krabi i na Phuketu rušej lety, my to přečkáváme u nás v džungli a je to cajk. Dost nám v tom pomáhá restaurace Mama’s style, která má jen dva zaměstnance. Mámu a jejího psa. Máma je napůl blázen a repertoár našich konverzací se omezuje čistě na souvětí: “Today no swimming, you want spicy?”, nicméně vaří absolutní pecky.


Za dva dny zas konečně vidíme sluníčko a Pabuk si to valí směr Barma, kde už to snad nějak v klidu dofouká. My půjčujem motorku, což je tady za prvý děsně levný a za druhý proveditelný, protože na Ko Lantě je malej provoz, takže to dává dost prostoru přemejšlet i o tom, že jedete nalevo. Jedem na jih, kde je národní park Mu Ko Lanta, po cestě rastafariánský pláže s barama, vyhlídky a klídek. Nejlepší je pláž Nui Bay, kde obsluhuje chlápek v podstatě už srostlej s barem s doškovou střechou, kterej má kromě dobrejch drinků najatou i živou kapelu. Po cestě je ještě dobrej Same Same But Different bar s rozlehlou pláží i výhledem a Why Not Bar se super čerstvejma kokosama.


Na poslední dva dny se posouváme po ostrově do jinýho hotelu Lanta Miami Resort, kterej je hned u pláže. Na večeři jedem na doporučení do Yang Garden, což je teda zážitek. Mají otevřeno jen na večer a dělaj skvělý ryby se spešl omáčkama i přílohama. Je to krásný místo s thajsko-evropskym nádechem a je lepší si ho předem rezervovat. Jinak hrozí, že se člověk nalačno nakalí na baru jako my.


 

Místa a tipy pohromadě:


Národní park Mu Koh Lanta je na nejjižnějším cípu ostrova a na maximálně půldenní výlet je ideální. V parku je hezká pláž s majákem a relativně málo lidí. Dá se tu vyrazit na track do džungle a vstup do parku se platí.

Klong Nin Beach je pláž zhruba v polovině Ko Lanty. Obě dvě ubytování jsme měli právě tady. Je to dobrý strategický místo na výlety kamkoliv.

Bakantiang Beach je dlouhá, dobře přístupná pláž s příjemnejma barama a ideálním místem na večerní jógu.

Nui Bay Beach je malá schovaná pláž s jedním útulnym barem a rastafariánskou atmosférou.


Hotel Siam Lanta je hotel uprostřed džungle, kde dávaj žáby dobrou noc. Má skvělou manažerku Safinu, která zařídí cokoliv na světě a bude vás hejčkat tak, že se vám odtamtud nebude vůbec chtít.

Lanta Miami Resort je přímo na pláži. Je trochu luxusnější, víc turistický a asi ne tak útulný jako Siam Lanta, ale ty snídaně s výhledem na moře určitě stojí za to.


Mama's style je restaurace s velmi osobitou šéfkuchařkou, která vymlaskne za pár chvilek jakýkoliv thajský dobroty. Doporučuju klasiky jako Pad Thaj a Mango Sticky rice.

Bar Same Same But Different má jednoznačně jednu z nejlepších poloh na ostrově. Margarita nebo Mojito při západu slunce je dost dobrá kombinace.

Why Not Bar stojí za zastávku na čerstvej kokos nebo večerní drink.

Yang Garden je skvělá restaurace, která má otevřeno jen na večeře a ideální je si místo rezervovat předem.


Ban Saladan je hlavní přístav na severu ostrova a je hlavním dopravním uzlem. Na ostrůvky okolo ale můžete jezdit i z jednotlivých pláží.

Na ostrově půjčíte skútr za 200 bathů na den a benzín nakoupíte prakticky na každym rohu ve skleněných lahvích. Většinou vypadá dost nedůvěryhodně, ale jezdit se na něj dá. A to ať má jakoukoliv barvu.


Fotky byly pořízeny foťákem Fuji Film X100F tím nejlepším fotografem na světě. <3

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ao Nang

bottom of page