top of page

Berlin.

Berlín! Naposledy jsme tu byli ještě předtím, než se nám narodila Maja. Asi si dovedete představit, že tenkrát bych tu psala o trochu jinejch místech. Z tehdejšího výletu si ale moc míst nepamatuju. A není to proto, že už je to dávno. Chvílema jsem si říkala, že teď si taky nebudu nic pamatovat. Tentokrát ne kvůli množství požitýho alkoholu, ale kvůli tomu, že se nikdy nevyhrabeme z domu. Vyhrabali. S dvouletým dítětem nabírá cestování prostě úplně jiný obrátky.



20. - 24. Dubna 2022

Jedeme vlakem. Výhledy na Labe, velká svačina a poloprázdný kupé je základ úspěšný čtyřhodinový cesty. Týden před odjezdem hlásí předpověď jasno a 19 stupňů. V den příjezdu je 13 stupňů, pocitově nula a prší. Místo sebelítosti do sebe nahrnu asi litr kafe a několik dortíčků. Musim bejt rychlá, aby mi to nesežrala dřív Marjánka.


Kde jíst?

Minule jsem v Berlíně objevila bloggerku Stil in Berlin. Měla tou dobou interaktivní mapu à la Hejlík a boží tipy na všechno možný. Teď má místo toho pdf průvodce za 5 EUR, ale zase máte jistotu, že ať si vyberete jakýkoliv místo dle jejího doporučení, nikdy neuděláte špatně. Leda by vám tam začalo dělat dítě nepokoje a propínat se do luku. Ale to už je zase jinej příběh.


Cozymazu. Ne, nepřepsala jsem se. Je to skvělá tchajwanská restaurace s domácí atmosférou a bizarníma filmovejma plakátama asijskejch hvězd. Knedlíčky, který jdou na dračku, tam v mezičase válí i číšník. Všechno je tam čerstvý a dobrý. A pálivý. Ponaučení pro rodiče s dětma: neptat se, jestli je jídlo pikantní. Řeknou vám, že není, protože jsou na to zvyklí. Dvouletý dítě ale zvyklý není.



Two Trick Pony. Místo na brunch jako dělaný. Jen pár jídel, všechny dotáhnutý k dokonalosti a i když jsme tam pořádně nadrobili, tak obsluha byla hipster milá.




BRŁO. Tuhle pivnici jsme museli nostalgicky znova navštívit. Vařej tam skvělý pivo, který najdete často i v různejch berlínskejch restauracích. Maj tam degustační pivní prkýnka a spoustu šlágrů na čepu. K tomu fajn menu, i když na jídlo znám lepší podniky. Můj dojem však může bejt do značný míry ovlivněnej tím, že Májino nejoblíbenější místo v celý hospodě jsou bůhvíproč záchody v prvním patře. Strávíme na nich naneštěstí dost času.



Jak (ne)jezdit?

Délka jízdy městskou hromadnou dopravou s kočárem zvyšuje přímo úměrně množství frustrace. Tolika výtahama jako za pár dní v Berlíně jsme s Tomem nejeli za celej život. Když člověk nechytí správně výstup na pětiúrovňovym Bahnhofu, tak je to zábava na půl dne. Podle doby čekání na jeden výtah to vypadá, že v ostatních patrech vystupuje a nastupuje komando slimáků a přitom pak většinou přijede jedna roztřesená babička. Ještěže je jeden lístek je na dvě hodiny. Na jízdenky si stáhněte appku BVG.

Pro rodiče s dětma: o víkendu je jeden dospělej doprovod kočáru v MHD zadarmo, ve všední dny musíte zaplatit.


Kam jít?

V den, kdy déšť dosahuje vrcholu, se na chvíli schováme v Bikini Berlin, což je sice obchoďák, ale horní patro je plný značek začínajících módních návrhářů a taky plný vintage kousků (čti cool sekáč). Hned vedle je ZOO. Nečekaně jdeme i tam. A není to vůbec špatnej nápad.

Pro rodiče s dětma: pivo se dobře pije na velkým dětským hřišti, rozděleným podle věku, a i kdyby ta vstupenka do ZOO měla být jen na to hřiště, tak neprohloupíte.


V sobotu se změní roční období a je konečně jaro jak vyšitý. Já mám samozřejmě hned pocit, že musíme okamžitě jít na všechny možný i nemožný místa. Uzemní mě Bahnhof, kde čekáme na výtah asi půl roku. Jdeme klasickou turisťárnu v podobě Braniborský Brány, Židovského Monumentu a Charlie’s Pointu. Nakoupíme si věci na piknik a přejedeme na Templehofer Feld, což je areál bývalýho letiště otevřený pro veřejnost. Velká plocha s prázdnou runwayí evokuje pocit fesťáku, na kterej se na poslední chvíli všechny kapely vykašlaly a zbylo tam jen pár skalních fanoušků, který si krátí čas pouštěním draků. Je tam i místo na piknik, ale pokud je větrno (což je skoro pořád), tak jen bacha, ať vám neuletí sváča.





Stavujem se na kafe a přejíždíme do Volkspark Friedrichshain, kde je fontána se sochama z pohádek bratří Grimmů. Je to park ve stylu Stromovky se spoustou hřišť a s piknikovejma spotama na kterejch nefouká.



Den zakončujeme na NFT Art Berlin. Díky nejtalentovanějším Johana a Maxim Kroft, který tam vystavují a zařídí nám vstup. Kraftwerk Berlin je super prostor na jakoukoliv party. Marianka je celkem rozjetá. Dostává vlastní pásku a jde si objednat obří sandwich s trhaným masem! Berlín je naštěstí dost kids friendly místo a tak jí tam vítají s otevřenou náručí.



V neděli jedeme domů. Tři minuty před odjezdem vlaku se změní číslo nástupiště, takže dobíháme zpocený až na zadku. Vlak do Prahy praská ve švech a Mariance se to moc nelíbí. Ostatní cestující by nás radši viděli zamknutý v odhlučněným kupé. Bohužel člověk nemůže mít všechno :) Berlíne, see you again! <3

_____________

Další tipy:

Ubytování mám od kamarádky, která žije střídavě v Praze a v Berlíně. Byt je super pro rodiny s dětma, je to novostavba, vnitroblok s hřištěm a k dispozici pokojíček snů pro malý holčičky. Nabídka není oficiální, ale pokud byste někdo měl zájem, tak mi napište. Pronájem na minimálně 3 noci podmínkou.


Seznam těch nejkreativnějších dětských hřišť najdete tady, pár jsme jich navštívili a vždycky stály za to. Bacha jen na Spielplatz ve Volksparku Hasenheide – vezměte to radši zadním vchodem, protože kolem toho hlavního si udělali poměrně opulentní stanový městečko místní bezďáci.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page