top of page

Highway 1!

Cesta ze San Fran do LA. Po Highway 1! Pokud v Californii musíte vybrat jednu top aktivitu, tak tohle je ona. Dala by se ujet i za jeden den, ale pokud to jde, potulujte se po ní jak dlouho můžete.



Pátek 18. 8.

Opouštíme náš starý dobrý Oakland a razíme směr letiště, kde si máme vyzvednout zabookovanýho Mustanga. Protože jak říkal jeden náš dobrej kamarád, přece si v Americe nebudem pučovat nějakou asijskou srágoru.

Jednu věc jsme trochu nevychytali, je totiž pátek. Když si vystojíme ne uplně sympatickou frontu, ujme se nás týpek, kterej v rámci zvýšení svých denních prodejů začne hrát na city a prodávat nám auto, co má 450 koní, za příplatek jen 10 babek denně. A prej to nemáme nikomu říkat. Je to totiž podpultovka. Pff, my protřelí z reklamního světa samozřejmě víme, že pěkně kecá. Pak se mu ale podaří prodat nám navigaci, i když v autě zjistíme, že tam už jedna je.

Jdeme si vyzvednout našeho oře na parkoviště, kde neni nikdo, kdo by nám vysvětlil, jak se to ovládá. Kdyby si nás tam někdo natáčel, mohlo by to plynule navazovat na večerníček Pat a Mat. A konečně jedem! Jsme poměrně vyhoukaný z US dopravních pravidel! Maj tady třeba křižovatky, kde má přednost ten, kdo prostě dřív zastaví, odbočit vpravo můžete nečekaně i na červenou a stejně nečekaně se předjíždí z obou stran. Tom to dává jako pán, ja zatim rekognoskuju terén ze sedadla spolujezdce a i to mi přijde dost napínavý.



Jedem směr jih po highway 1, což je hodně dobrý! Je to totiž dálnice podél oceánu a je plná božích výhledů. Jedem na Grey whale cove, kde jsou zerodovaný skály a spoustu pelikánů, pak Pescadero Beach, kde jsou kromě ptáků taky přílivový jezírka, stavíme se u Pigeon Point Lighthousu a jedem do Santa Cruz. Tady začíná velká paráda. Domluvila jsem se s jedním campem, že místo na stan se určitě najde, ale není tomu tak. Je pátek večer, v Pine "Fakin" Hollow nás pěkně vypekli a my objíždíme snad všechny možný campy v okolí a všude maj plno! Jedem do posledního campu, kterej jsem našla a tušim, že se prostě musí stát nějakej zázrak. No. Nestane. Je taky plnej a my jsme oficiálně v hajzlu. Tak si aspoň najdem jednu pěknou čínskou hospodu a jdem si dát kung pao. Je za ní takovej sympatickej plácek. Číňan, co nás obsluhuje, je mladej, vychechtanej kluk, kterýho se jde Tom po večeři zeptat na velmi delikátní otázku. A sice, co si myslí o tom, že bychom za jejich hospodou přespali. On se trochu vyděsí, ale po vysvětlení situace uzná, že je to asi docela dobrej nápad. No. Tak když už máme takový fáro, ať si ho aspoň užijem, žejo! Dobrou noc!


Sobota 19. 8. Je to k neuvěření, ale probouzíme se po krásných 8 hodinách. Ok, spala jsem už v lepších postelích, ale dali jsme to! S grácií si vyčistíme zuby na trávníčku u Číňanů a jedem do Santa Cruz. Je to surfařský, univerzitní městečko se zábavnim parkem a i když je zataženo a brzo ráno, hraje se beach volejbal a surfuje ve velkym.



Stavujem se na snídani v cool vege dineru Saturn Café, projdem město a jedem po Highway 1 na lachtany do Point Lobos State Reserve. Dáme středně dlouhej okruh. Sice je tam víc Japonců než lachtanů, ale stejně je to krásná procházka!



Pak pokračujem po H1 směr Big Sur, ale někdo se rozhodl, že část týhle silnice je třeba přes léto opravit, takže je to dál zavřený. Protože další silnici a nás dělí hory, tak to znamená zhruba tříhodinovou objížku, ale co už, v Mustangu se dá přežít všechno. Na dnešek máme domluvený nocování, který stojí stejně jako camp, a je kousek od Morro Bay. Je to malá americká vesnice Los Osos, na kterou je majitel našeho AirBnb náležitě pyšnej. Je to takovej bodrej týpek, ukecanej takovym způsobem, že po jeho úvodníku už v podstatě máme oba dva místo hlav díry a taky se mezitim setmí. Já se ho ještě nerozumně zeptám na tipy v okolí, ach jo! Víme, že je to křesťan, že má dva pudly, chodí v neděli do kostela a hraje v kostelní kapele. Jeho oblíbený film je Občan Cane a starosta Schwarzeneger. Wifi, na kterou se máme připojit má název Big Pappa. Přátelé mu říkaj Chad a má rád salsu a Papa's Burrito z jejich mexický restaurace, která je mimochodem "nejlepší" z celýho kraje. Navíc tam dostanete nachos zadara. Víme toho bohužel ještě mnohem víc. Před zavíračkou stihneme ještě burger ve vyhlášený burgrárně a odpadnem. 🍔🍔


Neděle 20. 8. U Chada se spalo dobře, nezapomněl nám několikrát zdůraznit, že by potřeboval pět hvězdiček v hodnocení, aby mu ten byznys nezatrhli. Na oplátku nás taky ohodnotil 5* a připsal k tomu, že jsme zajímaví a čistotní lidé. Po cestě do LA se stavujeme mrknout na elephant seals neboli rypouše sloní. Jedeme na ně do San Simeon, kde se válej na pláži a čekaj, až se oloupou. Jsou to neskutečný sympaťáci!

Ležej natulený jeden vedle druhýho, než dolezou do vody, několikrát si vorazej a rádi funěj do písku. Samci měří kolem 4 metrů a váží několik tun. Ty největší machři zápasej ve dvojicích kousek od břehu a vydávají zvuk podobný tomu, když se vám něco zasekne ve výlevce. Je jich tam kolem třiceti a je to fakt podívaná. Vypadaj jako tlustý Amíci, narozdíl od nich ale dost roztomilý. Na břeh lezou jen dvakrát do roka, tak máme štěstí!


Pak mrkneme ještě na maják Piedras Blancas a pokračujem na jih na Morro Bay. Tohle je zvláštní místo. Z oceánu tam trčí asi 200 m vysoká vulkanická skála Morro Rock, kolem ní je mlha a neskutečný množství různejch ptáků. Dole v zátoce plavou vydry na zádech a vozej na břiše mláďata. Tuhle scenérii dotvářej vysoký komíny přímo u zátoky a promenáda s různejma rybíma restauracema.


A valíme dál na jih, začíná se oteplovat a leze sluníčko. Dneska spíme v Oxnardu, kousek za Santa Barbarou. Všude tam jsou palmy a supermarkety. Je to tu hezký, jen trochu bez duše. Mně už to k večeru dost vypíná a ve Walmartu jsem vyloženě ztracená. Před kuřecíma paličkama stojíme tak dlouho, až přijde místní zaměstnanec a zlevní nám je na půlku a Tom mě odvádí domů. ❤️🐥


Pondělí 21. 8. Celá Amerika se dneska dívá na velký zatmění slunce. Pás totality, jak se tomu říká, kde je zatmění 100%, je víc na severu, ale aspoň částečný bychom měli vidět i my v Oxnardu. Já se samozřejmě podívám bez brejlí do slunce hned po ránu, když sedám do auta, takže prvních pár minut za volantem v zásadě nic nevidim, ale jedeme dál směr jih! Po cestě do LA se stavujeme v Malibu. Na kopečkách okolo jsou sídla různejch stár a na pláži je to dost dobrý. Je to tady ráj i pro houmlesáky, maj se tady podle všeho dost dobře. Stejně jako v Santa Cruz tu dost bezďáků vypadá jako bývalí surfaři. Tady k nim přibyly ještě parťačky v podobě bývalých modelek.



Další tipy:

Hearst Castle je v San Simeon districtu. Je to bizardní hrad jak z pohádky, kde najdete díla starý jak Metuzalém a mimo jiný se tu natáčel videoklip Lady Gaga.



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Disneyland

Los Angeles

bottom of page