top of page

Gent

Gent se ve skutečnosti vyslovuje Chent, ale protože některý turisti říkaj Džent a některý Čent, místní se tomu přizpůsobili a přistoupili nakonec taky na Gent. Bruggy i Gent maj každej svoje vlastní fanoušky. Je mezi nima rivalita podobná jako Hamburg vs. Berlín nebo Hradec vs. Pardubice, o čemž já jako rodilej Hradečák něco vim. Gent má všechno, co mají Bruggy, a přesto je to tam jiný. Víc městská nálada, ale kanály, architektura a samozřejmě i pivo a wafle zůstávají.


Pátek 12.4. 2018,

Do Gentu je to z Brugg asi půl hodinka vlakem, takže uplná pohoda. Trasu klasicky přizpůsobujem top podnikům na snídani, oběd i večeři. Centrum Gentu je jen o něco větší než v Bruggách, takže si tam bohatě vystačíte s chozením pěšky.



Tomovi jsem vnutila na snídani cool místo, kde je všechno z ovesnejch vloček. Po odhalení, že tam kromě nich nic jinýho fakt nemaj, mi to ale neprošlo. Naštěstí je naproti krásný místo se super snídaněma Luv L’oeuf. Letenský hipstři by mohli závidět. Stěna porostlá deseti druhama trav a kapradin se snoubí s betonem a koresponduje s vejcema benedikt na domácí housce s bio řeřichou navrchu. Atmosféru doplňujou sousedovic buldoci Gangster a Hot Dog, který maj rádi vůni slaniny, ze který se jim podlamujou kolena.


V Gentu je uplně stejná kosa jako v Bruggách, ale stejně se najdou blázni, který kdykoliv když teplota stoupne nad 5 stupňů, tak vytahujou žabky a kraťasy.


Všechno je tu tak starý, že Amíkům vylejzaj oči z důlků a mně vlastně taky. Až na jednu rádoby moderní stavbu na náměstí, která trochu postrádá smysl, je to všechno krásný a přijdete si jak v kulisách romantickýho historickýho filmu.

Ještě jednou výjimkou je ulice Werregarenstraat, což je místo pro legalizovaný graffiti. Tahle ulice sousedí s hřištěm, kde se učitelky převlečený za Teletubbies snažej udělat odpolední program dětem ve školce a v kontrastu se sprejerama za plotem je to docela slušnej bizár. Scenérii doplňujou Japonci, který si to všechno náležitě dokumentujou.


Pak už zase středověká klasika hradu s vodním příkopem a koňskejma spřeženíma. Potřebujem ty zážitky nějak vstřebat a na to je nejlepší višňový pivo Kriek v Giri café.


Že ne vždycky se vyplatí slepě následovat tipy na místa v kurzu, se ukazuje v momentě, kdy vyhladovělý dorazíme do Holly Food Market. Na netu tahle tržnice slibovala jídlo z celýho světa s kostelnim nádechem. Ve skutečnosti je to podivná prázdná hala, kde každej stánek disponuje exemplářem jídla, co by si food bloggeři za rámeček ani do gridu nedali. Vzhledem k tomu, že tam maj uplný kulový, tak k Holly mě napadá uplně jiný spojení než food market.


Asijskej fast food s poctivejma dim sum knedlíčkama kousek odtamtud to naštěstí jistí a unavený těma staletíma okolo jedem spokojeně zpátky do Brugg.

____________


Místa a tipy pohromadě:

Nábřeží Graslei a Korenlei jsou na fotku jak dělaný a jsou v samym centru města. Z nich je to jen kousek na Sint-Michielsbrug - most, ze kterýho jsou vidět památky na všechny strany.

Stadshal je zvláštní stavba na náměstí, prý moderní, ale nejsem si jistá, jestli úplně povedená. Každopádně je za ní nejvyšší zvonice v Belgii.

Historická budova bývalé pošty z roku 1898 předělaná na luxusní obchoďák je taky úkaz, co stojí za povšimnutí.

Werregarenstraat je legalizovaná graffiti ulice, která se mění před očima.


Na snídani v jakoukoliv denní dobu zajděte do Luv L’oeuf.

Giri café je ideální na odpočinek na pivo a je ve stylový ulici Jan Breydelstraat jen kousek od hradu Gravensteen.

Asian corner je úplně obyčejný, ale dobrý asijský bistro s upovídanym majitelem a pokud máte dost waflí, hranolek a chcete rychlý jídlo, tak je to ideál.


Fotky byly pořízeny foťákem Fujifilm X100F tím nejlepším fotografem na světě. <3


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page