top of page

Tenerife: Maják Punta Teno

Aktualizováno: 26. 4.

duben 2024

Já vůbec nechápu, že jsem tohle místo objevila až teď. V každým případě ho zařazuju mezi svoje nejoblíbenější místa na ostrově. Vydáváme se sem s kamarádama, co jsou zasloužilý horalové, a kdyby Ála nebyla v pokročilým stádiu těhotenství, tak na tomhle místě zůstanou minimálně přes noc. I když už viděli všechny možný divy světa, z tohohle kousku země jsou unešený stejně jako já.



Na nejzápadnějším cípu ostrova davy turistů nenajdeme. Možná proto, že se sem dá dostat jen autobusem nebo pěšky. Ála, která je kromě zasloužilý horalky stejně zasloužilá pletařka, mi během čekání na autobus ukazuje poměrně hnusný broučky okupující všudypřítomný kaktusy. Když se zmáčknou, vystřelí z nich fialovo-červená barva, který se říká košenila, a která je jedno z nejznámějších přírodních barviv na světě. No. Zlatý borůvky.



Cesta k majáku trvá pro každýho jinak dlouho. Lidi bez závratí to maj za 10 minut za sebou. Pro ty, který nemaj rádi pohled dolů ze srázu, se doba jízdy může natáhnout donekonečna.



Vrata od majáku bývaj často zavřený, ale výhledy na všechny ostatní strany vám to vynahraděj. Ála hupsne do kaktusů a pochvaluje si okolní krajinu podobnou Nevadě. Nikdo ji pak nejmíň na půl hodiny nevidí a není jasný, jestli mezitím nezačala rodit. Když nás ale najde dole na pláži, má na tváři blaženej výraz.






Výhodou tohohle místa je počasí. Na severu je ten den zataženo a déšť, ale stačí projet autobusem tunelem ve skále a dostanete se do slunečný zóny ošlehávaný větrem. Zdejší podmínky pro spálení jsou ideální a jistý nejmenovaný účastník zájezdu večer hořce zalituje nenamazanýho krku. V okolí jsou mini plážičky s odlivovýma jezírkama, krabama i pískem a děti jsou nadšený. Kolem povalující se turisti užívající si do tý doby romantickou chvilku asi o poznání míň.





_____


Co se může hodit:

Jízdní řád autobusu k majáku:



Když už budete na tomhle místě, nezapomeňte se zastavit taky na pláži Las Arenas v Buenavistě. Pláž nebo procházka podél pobřeží totiž rozhodně stojí za to.


A pokud máte hlad, zajeďte do dobrý lokální restaurace Bodegón Patamero u dortový hory.


Všechny místa najdete v mý mapě Tenerife spotů. Seznam stačí sledovat a načte se do vaší mapy.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page